Regionalne rasy owiec gwarancją wysokiej jakości „Jagnięciny z Lubelszczyzny”.
Lubelszczyzna to czysty ekologiczny region. Zielone pastwiska, łąki, malownicze doliny rzeczne stwarzają olbrzymie możliwości i stanowią wielki potencjał do produkcji pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Nie jest to bez znaczenia dla jakości uzyskiwanych od owiec produktów: mięsa oraz mleka.
Jakość mięsa w dużej mierze zależy od warunków, w jakich utrzymane są zwierzęta. A te na Lubelszczyźnie są wyśmienite. Zwłaszcza, ze jagnięcina pochodzi od zwierząt utrzymywanych w czystym środowisku, przede wszystkim na pastwiskach. Warto więc docenić jej walory smakowe i odżywcze. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że utrzymywanie zwierząt w gospodarstwach to nie tylko produkcja, ale także istotne wsparcie, dla zachowania dziedzictwa kulturowego polskiej wsi, kształtowanego na tych terenach w ciągu wieków. To także praca wielu pokoleń rolników, hodowców, naukowców, którzy dostosowywali zwierzęta do specyficznych warunków panujących w regionie.
Dobrym przykładem jest Lubelszczyzna, na której obszarze wyhodowano wspólnymi siłami ludzi zajmujących się rolnictwem trzy rasy owiec: owcę uhruską, bcp oraz scp. Jest to także doskonały przykład na współpracę naukowców i rolników.
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie i będąca jego integralną częścią Katedra Hodowli Małych Przeżuwaczy i Doradztwa Rolniczego od ponad półwieku prowadzą prace mające na celu dostosowanie oraz zapewnienie jak najlepszego przystosowania owiec do warunków panujących na Lubelszczyźnie przy jednoczesnym zachowaniu doskonałych i specyficznych walorów jagnięciny produkowanej w tym ekologicznie czystym regionie Polski. Zwierzęta utrzymywane tutaj są doskonale dostosowane do warunków atmosferycznych oraz terenowych panujących w rejonie pomiędzy Wisłą a Bugiem. Dobre przystosowanie to zdrowe zwierzęta. Zdrowe zwierzęta to mniej leków czy innych preparatów, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi.
Wiele lat badań upoważnia nas do stwierdzenia, że Jagnięcina z Lubelszczyzny to bezpieczna i dobra żywność.
Ale Jagnięcina z Lubelszczyzny to przede wszystkim wyśmienity smak, którego tajemnica kryje się w tradycyjnym utrzymaniu wyjątkowych ras, odpornych na trudne warunki geograficzne takich jak: owca uhruska bcp czy też scp. Jej wyśmienity smak i doskonała jakość to także sposób utrzymania i żywienia zwierząt.
Jagnię z Lubelszczyzny jest karmione mlekiem matki od urodzenia aż do zakończenia laktacji. Nasze jagnięta są dokarmiane głównie zbożem oraz innymi paszami produkowanymi w gospodarstwach naszego regionu, a wypas owiec ma miejsce na pastwiskach obfitujących w duże ilości ziół i innych cennych roślin. Nie pozostaje to bez znaczenia dla jakości mięsa, które zawiera wiele składników przejmowanych przez zwierzęta z roślin rosnących na pastwiskach, jak na przykład karoteny, terpeny czy enzymy proteolityczne, które wspomagają trawienie, czy też posiadają inne prozdrowotne właściwości podobnie jak zioła, z których pochodzą. Dzięki wielu staraniom hodowców o jakość paszy, zdrowotność zwierząt oraz wielkiej dbałości o warunki utrzymania, uzyskane mięso nabiera odpowiedniego koloru z lekkim odcieniem różowym, tak cenionym przez smakoszy oraz tłuszczem o odpowiedniej konsystencji. Dzięki tym zaletom „Jagnięcina z Lubelszczyzny” podczas grillowania, pieczenia czy smażenia zachowuje soczystość, a jej wysublimowany smak na długo pozostaje w ustach.