• Strona Główna
  • Strefa Hodowcy
    • Wiadomości
      • Rok 2014
    • Nasze owce
    • Wystawa Sitno
    • Instrukcje
  • Strefa Studenta
    • O Kole
    • Wyjazdy
  • Zmagania kulinarne
    • O Jagnięcinie
    • Struktura mięsa
    • Przygotowanie
  • KOZA SANDOMIERSKA
    • Użytkowość
  • Kontakt

Lubelszczyzna

Lubelszczyzna

Malowniczo położona pomiędzy dwiema rzekami  Wisłą a Bugiem Lubelszczyzna należy do najpiękniejszych regionów  Polski. Na przybywających na Lubelszczyznę gości czeka dzika przyroda, chroniona w wielu rezerwatach, parkach krajobrazowych i parkach narodowych. Środkową jej część zajmują Wyżyna Lubelska z licznie występującymi wąwozami i dolinami rzek, sławne ze swej urody Roztocze czy też Wyżyna Wołyńska z wieloma obszarami bagiennymi, torfowiskowymi oraz z malowniczymi jeziorami. Na płn. od wyżyn rozciągają się urocze niziny – południowopodlaska czy też Polesie Lubelskie – nostalgiczna kraina malowniczych jezior, bagien i torfowisk tworzących Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie.  Prawdziwym bogactwem łąk i pastwisk  charakteryzują się obszary dolin rzecznych Wisły, Bugu, Wieprza, Bystrzycy, Huczwy i Krzny czy też kanału Wieprz-Krzna. Jak widać Lubelszczyzna ma wszelkie predyspozycje by mienić się „zielonym sercem Polski”.

Oprócz niepowtarzalnej przyrody zachwyca bogactwem dziedzictwa kulturowego i lokalnych tradycji. Lubelszczyzna to rzadkie połączenie zachowania równowagi pomiędzy tym, co stworzył człowiek, a tym, co stworzyła Natura. Na Lubelszczyźnie jak w wielkim tyglu, przez wieki przenikały się kultury i religie Wschodu i Zachodu. Wszystko to stało się podstawą wspaniałych różnorodnych smaków kuchni – niepowtarzalnych, zdrowych, aromatycznych potraw przygotowywanych z surowców pochodzących z ekologicznie czystych terenów Lubelszczyzny.

 

Copyright © 2014 Wszelkie Prawa zastrzeżone.
  • Kontakt
  • Strona Główna