Malowniczo położona pomiędzy dwiema rzekami Wisłą a Bugiem Lubelszczyzna należy do najpiękniejszych regionów Polski. Na przybywających na Lubelszczyznę gości czeka dzika przyroda, chroniona w wielu rezerwatach, parkach krajobrazowych i parkach narodowych. Środkową jej część zajmują Wyżyna Lubelska z licznie występującymi wąwozami i dolinami rzek, sławne ze swej urody Roztocze czy też Wyżyna Wołyńska z wieloma obszarami bagiennymi, torfowiskowymi oraz z malowniczymi jeziorami. Na płn. od wyżyn rozciągają się urocze niziny – południowopodlaska czy też Polesie Lubelskie – nostalgiczna kraina malowniczych jezior, bagien i torfowisk tworzących Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie. Prawdziwym bogactwem łąk i pastwisk charakteryzują się obszary dolin rzecznych Wisły, Bugu, Wieprza, Bystrzycy, Huczwy i Krzny czy też kanału Wieprz-Krzna. Jak widać Lubelszczyzna ma wszelkie predyspozycje by mienić się „zielonym sercem Polski”.
Oprócz niepowtarzalnej przyrody zachwyca bogactwem dziedzictwa kulturowego i lokalnych tradycji. Lubelszczyzna to rzadkie połączenie zachowania równowagi pomiędzy tym, co stworzył człowiek, a tym, co stworzyła Natura. Na Lubelszczyźnie jak w wielkim tyglu, przez wieki przenikały się kultury i religie Wschodu i Zachodu. Wszystko to stało się podstawą wspaniałych różnorodnych smaków kuchni – niepowtarzalnych, zdrowych, aromatycznych potraw przygotowywanych z surowców pochodzących z ekologicznie czystych terenów Lubelszczyzny.